Deadline16-10-2023 voor 11:00
OpdrachtgeverVeiligheidsregio Noord Oost Gelderland
Prijs• Deelname programma Startup in Residence;
• € 10.000,- vergoeding voor de pilotfase;
• Kans op een vervolgopdracht;
• Toegang tot het netwerk van mogelijk toekomstige opdrachtgevers.
SDG goal• Innoveren en verduurzamen
• Verantwoorde consumptie en productie
• Klimaatactie

Let op: Deze challenge is verlopen. Het is niet meer mogelijk om jouw startup hiervoor in te schrijven. Houd onze website in de gaten voor nieuwe challenges!

Briefing

De Veiligheidsregio Noord Oost Gelderland (VNOG) is één van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland. We hebben een ambitie. Wij willen als organisatie onze footprint van het realistisch oefenen van onze crisisbestrijding naar beneden brengen, zonder in te boeten op de kwaliteit van de trainingen. Bij de brandweer maken we gebruik van verschillende leerinstrumenten, zoals theorielessen, table top oefeningen en VR-oefeningen. Maar we hebben ook onze realistische oefeningen. Dit zijn oefeningen op speciale oefenterreinen waar vaardigheden en scenario’s (bv woningbrand) onder gecontroleerde, maar realistische omstandigheden (dus met echte brand) beoefend worden. Deze realistische oefeningen zijn essentieel om onder “praktijkomstandigheden’’ (zoals hittebelasting en stress) vaardigheden en inzettechnieken te trainen. Het nadeel hiervan is de milieubelasting. Onze ambitie is om deze naar beneden te brengen, zonder afbreuk te doen aan de doelen van het realistisch oefenen. 

Hoe kunnen we onze realistische trainingen van crisis/brandbestrijding blijven doen met een zo’n laag mogelijke footprint én met behoud van de huidige kwaliteit van de trainingen?

Gelukkig zien we dat het aantal branden afneemt. Keerzijde is dat brandweermensen daardoor steeds minder ervaring opbouwen. Het realistisch oefenen wordt dus steeds belangrijker. Alternatieven, zoals VR-oefeningen, zijn prima voor sommige aspecten van het operationele optreden, maar bootsen de praktijk op andere onderdelen (vuurlast en hitte impact op het lichaam) onvoldoende na. Daarnaast zijn onze vrijwilligers een doorsnee van de maatschappij en hebben ze niet allemaal voldoende digitale vaardigheden om uitsluitend virtueel te trainen.

We stoken bij realistische oefeningen met schoon hout (pallets). Er zijn alternatieven, zoals het stoken met gas, maar ook hier geldt dat een gasgestookte brand zich niet realistisch gedraagt.

Dit vraagstuk heeft tot doel creativiteit, duurzaamheid en innovatie te bevorderen door op zoek te gaan naar oplossingen en technieken die de crisissituatie zo realistisch mogelijk kunnen simuleren en in de uitvoering van de oefening aantoonbaar lagere footprint geeft dan bij de huidige trainingen. 

Bij de beoordeling letten we op:

a. Creativiteit en Innovatie: Uniekheid en originaliteit van de oplossing;
b. Functionaliteit en praktisch gebruik: Hoe goed de nieuwe techniek zijn beoogde doel dient;
c. Duurzaamheid: De mate waarin de nieuwe techniek de footprint van de training daadwerkelijk naar beneden brengt. 

De bereidheid en hoogte van de investering in de nieuwe techniek hangt af van de mate waarin de oplossing bijdraagt aan het verlagen van de footprint en hoe de implementatie van de oplossing er uit ziet. 

Waar zijn we naar op zoek?

Het hoogste doel is natuurlijk dat er geen brand meer zou bestaan. Maar we gaan er in deze challenge vanuit dat we als brandweer onze functie voor de bestrijding van brand behouden. Daarnaast zijn er allerlei oplossingen mogelijk met invloed van politiek, preventieve oplossingen om brand te voorkomen of innovaties als robot blussers. Om de opdracht af te bakenen zijn we op zoek naar oplossingen die praktisch en snel implementeerbaar zijn ten behoeve van de realistische training van onze mensen voor een ‘binnenaanval’. 

We zijn op zoek naar een Startup met een creatieve oplossing die ook daadwerkelijk de oplossing kan ontwikkelen en aanbieden. 

Voor de uiteindelijke oplossing is het doel dat de startup het product na de pilotfase zelf kan vermarkten binnen de Nederlandse veiligheidsregio’s met ondersteuning van VNOG.

Waar zijn we niet naar op zoek?

• We zijn niet op zoek naar een Startup met alleen een idee. Je moet als Startup ook de oplossing kunnen ontwikkelen en kunnen aanbieden;

• We zijn niet op zoek naar het antwoord dat we moeten stoppen met fysiek trainen, alles virtueel moeten trainen en medewerkers moeten trainen op digitale vaardigheden;

• We zijn niet op zoek naar een strategie of diensten van adviesbureaus;

Updates

Update 04-10-2023: Nota van Inlichtingen 

Vraag van startupondernemer: Waarom is de vragenlijst van de inschrijving zo lang? 

We hebben ervoor gekozen om te werken met een inschrijfformulier via het platform F6S.com. Dit is een wereldwijde community voor het startup ecosysteem. Je maakt een profiel aan waarmee je niet alleen kan deelnemen aan Startup in Residence Achterhoek, je kunt ook connecten met andere startups, investeerders en opdrachtgevers. 

De vragenlijst voor inschrijving is uitgebreid. Daarmee kan de opdrachtgever een goede beoordeling doen van de kwaliteit van inschrijvingen. Daarmee vraagt fase 1 en 2 van de aanbesteding wat meer van jou als startup. Zodra je bent geselecteerd om deel te nemen aan het SiR programma heb je zo de mogelijkheid om langdurig samen te werken met de potentiële opdrachtgever zonder dat je tegen nieuwe aanbestedingsprocedures aanloopt.De vragenlijst voor inschrijving is uitgebreid. Daarmee kan de opdrachtgever een goede beoordeling doen van de kwaliteit van inschrijvingen. Daarmee vraagt fase 1 en 2 van de aanbesteding wat meer van jou als startup. Zodra je bent geselecteerd om deel te nemen aan het SiR programma heb je zo de mogelijkheid om langdurig samen te werken met de potentiële opdrachtgever zonder dat je tegen nieuwe aanbestedingsprocedures aanloopt.De vragenlijst voor inschrijving is uitgebreid. Daarmee kan de opdrachtgever een goede beoordeling doen van de kwaliteit van inschrijvingen. Daarmee vraagt fase 1 en 2 van de aanbesteding wat meer van jou als startup. Zodra je bent geselecteerd om deel te nemen aan het SiR programma heb je zo de mogelijkheid om langdurig samen te werken met de potentiële opdrachtgever zonder dat je tegen nieuwe aanbestedingsprocedures aanloopt.

Total
0
Shares
Previous Post

Challenge upcycling brandweerkleding (verlopen)

Next Post

Challenge brandgevaarlijke situaties signaleren (verlopen)

Related Posts