Selecteer een pagina

Over Gemeente Oude IJsselstreek

Gemeente Oude IJsselstreek is een van de 7 samenwerkende Achterhoekse gemeenten. De Gemeente Oude IJsselstreek werkt aan ‘de brede welvaart van onze inwoners.’ Breed omdat welvaart voor iedereen iets anders kan betekenen: voor de één is dat veel groen, voor de ander is dat een bloeiende economie en voor weer een ander is een inclusieve gemeente belangrijk. De gemeente Oude IJsselstreek streeft ernaar om een aantrekkelijke en leefbare omgeving te bieden voor haar inwoners en ondernemers.

We zetten ons dan ook dagelijks, met ongeveer 300 collega’s, op tal van terreinen in zodat onze inwoners veilig, gezond en gelukkig kunnen wonen, leven, werken, leren en recreëren. Dit doen we bijvoorbeeld door het aanleggen en onderhouden van wegen en fietspaden, het verstrekken van vergunningen voor de bouw- en verbouw van woningen, het sluiten van huwelijken en partnerschappen, en de realisatie van een compleet nieuw, duurzaam bedrijventerrein. Maar ook door te zorgen dat iedereen zoveel mogelijk mee kan doen aan het dagelijkse leven.

Door in de leefwereld van de inwoner te stappen kunnen we onze afwegingen goed maken. De afweging tussen het individueel belang en het algemeen belang. De afweging tussen het maatschappelijk effect, de financiële middelen en de wet- en regelgeving.

De naam van de gemeente verwijst naar de rivier de Oude IJssel, die door het gebied stroomt. Oude IJsselstreek heeft een oppervlakte van ongeveer 139 vierkante kilometer en telt ruim 39.000 inwoners. De gemeente bestaat uit verschillende kernen, waaronder Gendringen, Ulft, Varsseveld, Terborg en Silvolde. Elk van deze kernen heeft zijn eigen unieke karakter en historische achtergrond.

Het landschap van Oude IJsselstreek wordt gekenmerkt door een mix van landbouwgronden, natuurgebieden en industrieel erfgoed. Het gebied heeft een rijke geschiedenis, met sporen van oude kastelen, landgoederen en industriële complexen die getuigen van het verleden.